ZUIDHOLLANDJAZZ.NL

HOME THE POWER OF JAZZ LEARNING JAZZ SOUNDS OF JAZZ LINKS
 

The Sounds Of Jazz

Luistertips
    
     Ga naar De grote vijf >>>


1.       ‘Kind Of Blue’ – Miles Davis Sextet (1959; Columbia)
De oer-jazzplaat die alles heeft om mee te beginnen: sfeer, swing, perfecte klank en geniale muziek. Luister alleen al naar de zeggingskracht van trompettist Miles Davis en de totaal verschillende manieren van soleren van de drie blazers.
Verder luisteren: ‘Round About Midnight’ (1956; Columbia) van Miles Davis en ‘Song For My Father’ van pianist Horace Silver (1964; Blue Note). Iets steviger zijn ‘Moanin’’ (1958; Blue Note) van drummer Art Blakey en ‘Live In San Fransisco’ (1959; OJC) van saxofonist Cannonball Adderley. Heel melodieus is ‘Serenity’ (1987; Emarcy) van saxofonist Stan Getz.
2.      
‘Frank Sinatra At The Sands - With Count Basie And the Orchestra’ (1966; Reprise)
De zanger Frank Sinatra is vanwege zijn timing en voordracht voor veel jazzmusici een groot voorbeeld, hier is hij samen met de meest swingende big band ooit. De ultieme big band jazz.
Verder luisteren: Van de big band van pianist Count Basie is ‘Atomic Basie’ (1957; Roulette) beroemd.
Een andere fantastische cd van Sinatra is ‘Only The Lonely’ (1958; Capitol). Verder: De serie songbooks die zangeres Ella Fitzgerald voor het label Verve opnam en de diverse opnames van Miles Davis met het orkest van Gil Evans, bijvoorbeeld ‘Miles Ahead’ (1957; Columbia). De big band van jazzgigant Duke Ellington bestond zo’n 50 jaar lang. Een beroemde bezetting is die met saxofonist Ben Webster en bassist Jimmy Blanton. 
3.       ‘Sarah Vaughan’ (1954; Verve)
Vocale jazz is altijd goed om mee te beginnen en zangeres Sarah Vaughan is een legende: improvisatie, expressie en swing, alles is er. Op deze cd speelt ook de trompetlegende Clifford Brown mee.
Verder luisteren: ‘Let’s Get Lost’ (1956; Pacific) van trompettist/zanger Chet Baker, ‘Nancy Wilson/Cannonball Adderley’ (1962; Blue Note) en ‘In The Moment’ (2000; Blue Note) van zangeres Dianne Reeves. Een meesterwerk: ‘Pure Ella’ (1950/54; GRP) van zangeres Ella Fitzgerald en pianist Ellis Larkins. De meest fantastische ballads staan op ‘You Won’t Forget Me’ (1990; Verve) van zangeres/pianiste Shirley Horn.

4.      
‘Heavy Weather’ (1976; Columbia) - Weather Report
De ultieme fusion-cd met klassieke stukken als ‘Birdland’ en ‘A Remark You Made’. Energie en virtuositeit ten top van o.a. synth-wizard Joe Zawinul en basgitaarlegende Jaco Pastorius, met saxofonist Wayne Shorter als rustpunt. De huidige bands van zowel Zawinul (nog altijd fusion) als Shorter (even geen fusion) zijn niet te missen topbands.
Verder luisteren: ‘Travels’ (1982; ECM) van gitarist Pat Metheny en ‘Amandla’ (1989; Warner Bros) van trompettist Miles Davis. Funky: ‘Headhunters’ (1973; Columbia) van toetsenist Herbie Hancock.

5.      
‘Elis & Tom’ (1974 ;Polygram) - Elis Regina en Antonio Carlos Jobim
Bossa nova, de mix van Brazilaanse ritmiek en jazzharmonie, is al sinds de jaren ’60 razend populair. Deze cd brengt één van de mooiste stemmen ooit (Regina) samen met de belangrijkste componist in dit genre (Jobim).
Verder luisteren: Een stevigere cd van Elis Regina is ‘Live At Montreux’ (1979; WEA). Toots Thielemans maakte met een keur aan Braziliaanse topmusici ‘The Brasil Project, vol. 1’ (BMG; 1992), deel 2 kwam een jaar later uit. De cd’s van zijn medemusici zijn ook weer aanraders.
Niet te versmaden: bands van Braziliaanse sambascholen, soms van wel honderd musici.
6.      
‘Latin Concert’ (1958; OJC) - Cal Tjader
Vibrafonist Cal Tjader was zeker niet de eerste die latin met jazz combineerde, maar maakte latin jazz aan het eind van jaren ’50 wel populair. Hier speelt hij met de legendarische percussionisten Willie Bobo en Mongo Santamaria.
Verder luisteren: ‘100% Azucar!’ (1997; Rhino) is een verzamelaar van de zangeres Celia Cruz met de band Sonora Matancera en meer latin. Percussionist Tito Puente is één van de godfathers van latin jazz en ‘Golden Latin Jazz All Stars: In Session’ (1999; RMM) is een goed begin. De band Fania All Stars bepaalde jarenlang Amerikaanse salsa, al vind ik persoonlijk sommige van hun cd’s wat glad.  ‘Live at Yankee Stadium, vol 1 + 2’ (1976; Fania) is ruiger.
De verzamelaar ‘Cuba: I Am Time’ (1997; Blue Jackel) geeft een goed overzicht van Cubaanse muziek, al staat er in het uitgebreide boekje weinig informatie over de bezettingen.
7.       ‘Trippin’’ (2005; Dox records) - The New Cool Collective
Deze Nederlandse band speelt een unieke en onweerstaanbare mix van Jazz, Latin, Funk en Afrikaanse muziek. Met deze zeer dansbare muziek trekken ze al meer dan 10 jaar over de hele wereld. Live zijn ze zelfs nog veel beter dan op deze cd.  

     Jazz luisteren >>>
     Live jazz >>>
     Jazz shops >>>