ZUIDHOLLANDJAZZ.NL

HOME THE POWER OF JAZZ LEARNING JAZZ SOUNDS OF JAZZ LINKS
 

The Sounds Of Jazz

    
Ga naar Jazzpodia + festivals >>>

Jamsessies
Op jamsessies spelen musici spontaan samen zonder repetities. Tijdens een jamsessie worden alleen het stuk, de toonsoort en het tempo afgesproken. Het repertoire bestaat meestal uit standards. Popsessies zijn nogal eens gewijd aan een bepaalde band of artiest (b.v. Prince-sessies), maar dat komt in jazz minder vaak voor. Jamsessies worden vaak gehouden in jazzcafés en op jazzpodia. Een jamsessie wordt meestal in goede banen geleid door de sessieleider. Meestal speelt de sessieleider eerst een aantal stukken met de vaste ritmesectie, waarna vervolgens de sessie wordt geopend. Iedereen die mee wil spelen kan zich dan melden bij de sessieleider en deze bepaalt dan wie met wie wat wanneer speelt.
Jamsessies zijn voor musici van oudsher ontmoetingsplaatsen waar ze elkaar horen, samenspelen, experimenteren en ideeën uitwisselen. Er hangt meestal een competitieve, maar vriendelijke ons-kent-ons sfeer.
Voor aankomende jazzmusici zijn jamsessies onmisbaar om speelervaring op te doen en om flexibel te worden. Minder ervaren musici gebruiken tijdens jamsessies repertoireboeken zoals real books en fake books. Ervaren musici kennen ontzettend veel stukken uit het hoofd en kunnen snel stukken op hun oren spelen.
Als je op een jamsessie mee wilt spelen is het verstandig om eerst eens een paar keer te gaan luisteren, zodat je weet wat voor stukken er gespeeld worden en wat voor musici er spelen.
De stad Den Haag is beroemd om haar vele sessies en het hoge speelniveau op de sessies.
    
     Jazz jam sessies in Zuid-Holland >>>
     Standards short list >>>
  
Gelegenheidsbands en jazzcafés
Jazzcafés hebben naast jamsessies vaak ook één of meerdere avonden per week live jazz. Vaak spelen dan gelegenheidsbands of half-vaste formaties. Meestal bestaat het repertoire van deze bands voornamelijk uit standards, maar vergeleken met jamsessies worden de stukken strakker uitgevoerd en worden er minder bekende standards gespeeld. Ook aankomende bands met veel eigen stukken spelen in dit type gelegenheden. In jazzcafés worden vaak 3 of vier sets per avond gespeeld.
De programmering van deze cafés wordt meestal bepaald door de eigenaar of een werknemer van het café. Vaak is de toegang gratis, maar soms wordt er een kleine entree geheven of worden de consumptieprijzen verhoogd.
Doordat de wetgeving met betrekking tot geluidsoverlast steeds strenger wordt is het voor muziekcafés steeds moeilijker om levende muziek te blijven programmeren.

     Ga naar jazzkalender.nl voor jazzcafés in Zuid-Holland

     Ga naar jazzweb.nl, jazz.nl en jazzmasters.nl ('Jazzlocaties') voor een compleet overzicht van podia