ZUIDHOLLANDJAZZ.NL

HOME THE POWER OF JAZZ LEARNING JAZZ SOUNDS OF JAZZ LINKS
 

The Real Power Of Jazz

Wat is jazz?

Op deze vraag schijnt trompettist Louis Armstrong ooit eens geantwoord te hebben: 'Dame, wanneer u die vraag moet stellen zult u het nooit kunnen begrijpen'.
Volgens het woordenboek is jazz een muziekstijl die gekenmerkt wordt door ritmische verschuivingen, versmelting van ritmes en improvisatie. Een mooie definitie, maar het geldt voor heel veel muziek van over de hele wereld, denk bijvoorbeeld maar eens aan Europese volksmuziek, Afrikaanse traditionele muziek en Indiase klassieke muziek.
Bovendien: van oudsher speelt improvisatie inderdaad een belangrijke rol in jazz, maar in de meeste Big Bands wordt nauwelijks geïmproviseerd en ook over de nadruk op ritmische verschuivingen en de versmelting van ritmes valt te discussiëren: tegenwoordig zijn er jazzvormen die tegen New Age aanhangen, geïmproviseerde muziek waarbij plotselinge ritmische veranderingen nauwelijks voorkomen …
Kortom, echt bruikbaar is deze definitie niet. Op deze site zal je dan ook tevergeefs zoeken naar een definitie van jazz.

Jazz is muziek en muziek speel je, of je luistert er naar.

De wortels van jazz liggen in de Verenigde Staten, diep in de 19e eeuw. Binnen enkele decennia versmolten daar Afrikaanse en West-Europese muziekstijlen tot één van de eerste echt oorspronkelijke Amerikaanse muziekstijlen.
Jazz ontstond onder door Europeanen naar Amerika getransporteerde slaven en tot op heden spelen Afro-Amerikaanse musici een vooraanstaande rol in deze muziek. In de loop van de 20e eeuw ontwikkelde jazz zich van Afro-Amerikaanse volksmuziek tot een veelzijdige kunstvorm die overal in de wereld te vinden is en in ieder werelddeel een eigen uniek karakter heeft.

Trompettist Wynton Marsalis zei het mooi in de film ‘Jazz’, een film van Ken Burns:
"The real power of Jazz... is that a group of people can come together and create... improvised art and negotiate their agendas... and that negotiation is the art".

     Geschiedenis >>>
     Termen >>>
     Jazz luisteren >>>