ZUIDHOLLANDJAZZ.NL

HOME THE POWER OF JAZZ LEARNING JAZZ SOUNDS OF JAZZ LINKS
 

Learning Jazz

    
Ga naar Learning Jazz >>>
    
Ga naar Muziekscholen en privédocenten >>>
    
Ga naar Workshops en zomercursussen >>>

Conservatoria
Een conservatorium is een HBO-opleiding voor allerlei vakken in de muziek. Je moet dan denken aan uitvoerend musicus, instrumentale docent, componist, muziekdocent op een middelbare school, opnametechnicus etc.
Voor de meeste beroepen in de muziek geldt dat het absoluut niet zo is dat je er persé een conservatoriumopleiding voor nodig hebt. Een conservatorium geeft je wel een solide theoretische basis, een groot (internationaal) netwerk en de mogelijkheid je samen met anderen heel intensief met muziek bezig te houden.  
In Nederland zijn er in het totaal 11 conservatoria, waarvan één in Rotterdam (Codarts) en één in Den Haag (Koninklijk Conservatorium). Al deze elf conservatoria hebben een Jazz, een Pop of een Jazz & Pop afdeling.
Er bestaan op het moment geen MBO-opleidingen Jazz, maar er zijn wel MBO-opleidingen Pop. Een voorbeeld van zo'n Pop-MBO is de opleiding Pop en Sound Design van het ROC Midden Nederland (Rotterdam).


Toelatingsexamen
Niet iedereen kan zomaar naar een conservatorium. Om aan een conservatorium te kunnen studeren dien je een toelatingsexamen te doen waarin zowel je theoretische kennis, je speelniveau als je speelervaring getoetst worden door een commissie van ervaren musici en docenten. Op de sites van alle conservatoria staan de toelatingseisen per instrument en voorbeelden van het theoretische deel van de toelatingsexamens. Deze eisen verschillen per conservatorium, dus het is belangrijk om je goed te oriënteren.
Als je er over denkt om jazz te gaan studeren aan een conservatorium is het belangrijk om je daar goed op voor te bereiden. Het is verstandig om daar minstens zo’n twee jaar voor uit te trekken.  Je kan het beste contact opnemen met verschillende conservatoria. Het hoofd van een jazzafdeling van een conservatorium kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn en wat er van je verwacht wordt. De meeste kandidaten doen op verschillende conservatoria toelatingsexamen.


Jong Talent
Ook getalenteerde scholieren kunnen terecht op een conservatorium.
Jonge getalenteerde musici die nog op de middelbare school zitten kunnen naar de vooropleiding. In de vooropleiding krijg je les van conservatoriumdocenten, soms hebben deze docenten zich zelfs gespecialiseerd in het lesgeven aan jong talent. Verder krijg je, als dat roostertechnisch kan, muziektheorie en band coaching.
Daarnaast hebben zowel Rotterdam als Den Haag een voor Nederland unieke middelbare school, namelijk een speciale school voor jong (muziek)talent. Op de Havo voor Muziek en Dans (Rotterdam) en de School voor Jong Talent (Den Haag) heb je een aangepast rooster en volg je veel muziekvakken, zodat je optimaal kunt studeren en je jezelf goed voor kunt bereiden op de HBO-studie.
Ook voor deze twee scholen geldt dat je toelatingsexamen moet doen en ook voor deze twee scholen geldt dat het verstandig is eerst eens contact op te nemen met het hoofd van de jazzafdeling en het hoofd van de school.