ZUIDHOLLANDJAZZ.NL

HOME THE POWER OF JAZZ LEARNING JAZZ SOUNDS OF JAZZ LINKS
 

Learning Jazz

     Ga naar Learning Jazz >>>
    
Ga naar Muziekscholen en privédocenten >>>
    
Ga naar Jong talent en conservatoria >>>


Workshops
Een bijzondere vorm van jazzonderwijs die al sinds de jaren ’50 bestaat is de jazzworkshop. Hele generaties musici hebben leren improviseren in workshoporkesten.
Een workshop is een soort groepsles voor meerdere soorten instrumenten, gegeven door een ervaren musicus. Meestal wordt er geprobeerd een grote band samen te stellen en zijn alle soorten instrumenten welkom.
Vaak wordt er tijdens een workshop dieper ingegaan op een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld improvisatie voor beginners, de muziek van een bepaalde componist of een bepaalde speelstijl.
Een workshop kan uit een serie bijeenkomsten bestaan die afgesloten wordt met een slotconcert, maar er zijn ook workshopweekends en langlopende workshops.
In het algemeen worden jazzworkshops georganiseerd door jazzpodia of jazzstichtingen, maar het ene podium is er actiever in dan het andere podium. De Alkmaarse stichting SWING (Landelijke Stichting Promotie Muziekimprovisatie) organiseert heel veel workshops in alle soorten en maten. Helaas zijn er in Zuid-Holland in vergelijking met andere provincies op het moment niet zo heel veel workshops. Bij mijn weten zijn er momenteel alleen jazzworkshops in Rotterdam (van de SWING en Jazz International).

     Stichting SWING >>>
    
Andere workshops in Zuid-Holland >>>

Zomercursussen
Tijdens een jazz-zomercursus krijg je de kans heel intensief met jazz bezig te zijn. Het programma van een zomercursus kan bestaan uit bandlessen, instrumentale/vocale lessen, presentaties, docentenconcerten, jam sessies etc. etc. Sommige cursussen duren een lang weekend, andere cursussen duren één of twee weken.
Er zijn zowel zomercursussen voor professionals en conservatoriumstudenten als cursussen voor jongeren en amateurs.
Het aanbod van zomercursussen wisselt sterk per jaar, dus het is vrijwel onmogelijk een up to date overzicht te geven.
Drie totaal verschillende voorbeelden van jazz-zomercursussen zijn:

     De Zuid-Hollandse Jazzdagen - Een driedaags jazzfestival voor scholieren
     Buitenkunst - Een organisatie die zomerprojecten organiseert in Drenthe en Randmeer
     Codarts Summerschool - De zomercursussen van Codarts (Hogeschool voor de Kunsten; Rotterdam)